Recruitment podcast: luister de AIVD af in 12 afleveringen

Dat je spion bent, snap ik. Maar hoe je het wordt, daar heb ik geen idee van. En dat is een probleem voor de P&O’ers van de AIVD. Een nieuwe James Bond harken ze misschien nog wel binnen, maar hackers en cybersecurityprofessionals slaan ze moeilijker aan de haak.

Recruitment via podcast De Dienst

Podcast van de AIVD door de recruitment van hackers

In de zesdelige serie horen luisteraars hoe de AIVD een terroristische dreiging onderzoekt. AIVD-medewerkers leggen op basis van hun kennis en ervaring uit wat daarbij komt kijken. Het is voor het eerst dat de AIVD Nederland op deze manier laat meeluisteren met zijn werk.

Fictieve terroristische dreiging

In de podcast spreken AIVD’ers over het werk dat ze doen aan de hand van een fictieve terroristische dreiging. Volgens directeur-generaal van de Erik Akerboom willen ze hiermee een beter beeld geven van het werk en het belang van de AIVD.

Een podcast is een slimme keuze

En dat vind ik heel slim. Want wie wil er nou niet een kijkje nemen achter de geheime deuren van een veiligheidsdienst? Een podcast is ook goed gekozen. Die kun je prima luisteren op weg naar je (binnenkort oude?) werk, tijdens het was opvouwen of sporten. Bovendien breng je je recruitmentboodschap naar het publiek dat zich op podcastplatformen beweegt.

Het 1e seizoen gaat over terroristische dreiging. Het 2e seizoen gaat over cyberdreiging

Is je vacaturetekst Pannekoek proof?

Ik erger me aan nietszeggende teksten in vacatures. “Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit” spant de kroon. En wel om 2 redenen.

Ten eerste is het vaagtaal. De precieze betekenis van 9-tot-5-mentaliteit verschilt per organisatie. En ik kan me voorstellen dat sollicitanten ook een eigen interpretatie hebben. Bovendien leggen recruiters niet uit wat ze bedoelen.

Ten tweede, als je deze mentaliteit niet hebt, wat heb je dan wel? Een 8-tot-6-mentaliteit? 7 tot 3? Stel jezelf de vraag: Kan Peter Pannekoek hier bijdehand op reageren? 

Maak de vacaturetekst concreet

Werk je bij een veiligheidsregio, dan moet je er ook af en toe in het weekend staan. En buiten kantooruren ook bij grote calamiteiten. Soms zelfs als je geen dienst hebt.

In de consultancy gaat het om resultaat en moet die klus voor een klant – die veel geld betaalt – gewoon af. Dus kun je pas echt weg als je werk klaar is. En je werk is pas klaar als je het gewenste niveau hebt bereikt.

En in de kinderopvang kun je een kind niet alleen laten omdat haar vader in de file staat.

Je krijgt wat je vraagt

Daarom is een vage vacaturetekst vragen om problemen. Op iedere 133 professionals, zijn er nu 100 vacatures. Vind dan überhaupt maar een kandidaat. Laat staan iemand die bij de functie en het bedrijf past. Hoe je de krapte op de arbeidsmarkt ook te lijf gaat, zorg elk geval voor een duidelijke vacaturetekst.

Want, de kans is groot dat je nieuwe collega nog bij een ander bedrijf werkt. Een overstap is spannend. Dan is het fijn voor een kandidaat als je dit soort obstakels wegneemt.

Nieuwe medewerkers haal je bij de concurrent (met groener gras)

De werkloosheid is lager dan ooit. Dus die nieuwe werknemer, heeft waarschijnlijk nog een baan. Misschien wel bij je concurrent.

Je zoekt een professional die nèt voorzichtig om zich heen kijkt. Of op het punt staat dat te doen.

Ze poetsen hun cv elk geval niet op van een kale functietitel en een rijtje functie-eisen. Laat zien dat jouw gras groener is. Verleid ze met de uitdagingen van jouw team, de projecten waar ze hun tanden in kunnen zetten en de waarden die belangrijk zijn in jouw organisatie.

Zet die in de eerste alinea van je vacaturetekst. Deel dát bij de vacaturelink op LinkedIn. Dan ga je de concurrentie aan met hun baas.

Zet ook dit in je vacature

  • de eerste alinea’s gaan over wat de kandidaat gaat doen
  • de functie-eisen en het stuk over jouw organisatie als laatste komen
  • het opsturen van de motivatiebrief en cv zonder enige moeite gaat