Nieuwsbrief: zaterdag heeft je B2B-klant eindelijk tijd

Het beste verzendmoment van je nieuwsbrief uitvinden is een kwestie doen en meten. Het liefst op basis van zo veel mogelijk data.

De bedrijven achter de populairste Nederlandse e-mailmarketingtools versturen miljoenen mails per week en zitten bovenop een databerg. Ieder jaar onderzoeken ze de staat van e-mailmarketing in ons land. Daarin halen ze veel interessants boven water.

Zoals de achteruitgang van de gemiddelde open- en klikratio. Fijn feitje, maar ik loop meer warm van het volgende inzicht uit B2B-mailingen:

Klikratio’s van zakelijke nieuwsbrieven verstuurd in het weekend zijn bijna twee keer zo hoog.

Tijd en rust om door te klikken in je nieuwsbrief

Heeft je B2B-klant op zaterdag dan eindelijk tijd om naar je mail te kijken? De rationale verzint zichzelf: op zaterdag zit je niet (of: minder) in de ratrace en heb je meer rust om een nieuwsbrief tot je te nemen. En door te klikken. 

Het past in een tactiek die ik zelf al jaren gebruik. Namelijk dat je een B2B-nieuwsbrief vlak voor een rustig moment – zoals de lunchpauze – in mailboxen laat vallen, omdat professionals er dan tijd voor hebben.

Maar eigenlijk ben ik nog nieuwsgieriger naar het gedrag op de website. Ik kan me voorstellen dat je in het weekend minder snel een actie onderneemt die geld kost of overleg nodig heeft. Maar dat je je wel inschrijft voor een gratis webinar of blog met achtergrondinformatie leest.

Kortom: experimenteer er vooral een keer mee. Meet en weet wat versturen op zaterdag voor jouw mailing doet.

Alvast leren van het onderzoek van de grootste mailtools van Nederland? Vraag hier de Nederlandse E-mail Marketing Benchmark 2022 op.

Hoe laat zet je het nachthok van MailChimp open?

Googel maar eens op het verzendmoment van mailings. Orakelen over wanneer een nieuwsbrief het uit nachtverblijf van MailChimp mag, leidt al gauw tot filosofische fitties onder e-mailmarketeers. Iedereen heeft zijn eigen klok en die is heilig.

Ik denk dat het begint bij een betere vraag

Op welk moment heeft de ontvanger tijd en zin om jouw nieuwsbrief te lezen? 

Ik laat mailings meestal voor de lunch in mailboxen vallen. En het liefst op maandag, dinsdag of donderdag. Veel mensen zijn dan op het werk en hebben kort daarna pauze of op een andere manier een momentje voor zichzelf.

Maar met een vergelijkbare redenering kun je ook kiezen voor 7 uur ‘s ochtends én 7 uur ‘s avonds.

Dus daar ga ik al. En – eerlijk is eerlijk – ik doe dit omdat ik het al jaren zo doe.

Met een A/B-test test je het beste verzendmoment

Als je het echt wilt weten, zoek dan hulp in je nieuwsbrieftool. In de betere kun je een A/B-test doen.

Daarbij knip je de doelgroep in tweeën en krijgt ieder segment een mailing die op 1 punt verschilt. Bijvoorbeeld de onderwerpregel, de call to action of – in dit geval – het verzendmoment. De versie met de meeste opens heeft gewonnen. Houd wel in de gaten of je voldoende e-mailadressen hebt.

Dan heb je het elk geval getest en heb je een goed verhaal. Voor het geval iemand begint over het waarheen en waarvoor van het om half 2 ‘s nachts versturen van de nieuwsbrief.